top of page
Foto van schrijverMirelle van Gemert

Toezichthouden voorbij goverance code en de richtlijnen, hoe doe jij dat?

Het vraagt nogal wat van je, leven in turbulente tijden waarbij maatschappelijke ontwikkelingen steeds meer impact hebben op organisaties en jou als toezichthouder.

Toezichthouden voorbij goverance code en de richtlijnen, hoe doe jij dat?

Alleen al de afgelopen maanden waren er vele voorbeelden in de media terug te vinden waarbij toezichthouders met lastige (soms onverenigbare) dilemma’s te maken kregen. Deze kenmerken zich vaak door een sterk (publiek) oordeel. Waardoor een Raad voor een moreel dilemma komt te staan. En ja, hoe ga je hier als toezichthouder, in een arena van al deze complexe vraagstukken, dan mee om? Hoe neem jij beslissingen bij morele dilemma's? Hoe weeg je alle perspectieven en belangen zorgvuldig af? En niet onbelangrijk; Is er dan nog voldoende ruimte om ook jezelf als mens in te brengen in je afweging en hoe verhoudt dit zich tot je rol als toezichthouder? Zomaar wat vragen die bij je op kunnen komen als toezichthouder? En dan hebben we het nog niet eens over hoe blijf je jezelf ontwikkelen en reflecteren?


Ik ben van mening dat toezichthouden een hele mooie maar ook moeilijke uitdagende taak is. Het is niet eenvoudig om te oordelen over situaties die vaak veranderlijk zijn en waar verschillende visies op zijn, zowel in de interne organisatie als in de maatschappij. Als toezichthouder is het van belang dat je bewust bent van de context waarin je opereert en bereid zijn om je “oordeel” aan te passen als de omstandigheden veranderen of daarom vragen. Je bent het aan jezelf en de organisatie verplicht om continu te blijven wegen en reflecteren op je eigen rol, verantwoordelijkheid en gedrag. Dit vraagt om een open houding, een kritische blik en een leergierige geest.


Toezichthouden is meer dan alleen de governance code “pas toe of leg uit”. Het gaat ook om het betekenis geven aan wat je weet, hoort en voelt en dit samen uitwisselen met je mede-toezichthouders, de bestuurders, de stakeholders en de samenleving. Het omgaan met complexe en morele dilemma’s vraagt om samen goed na te denken, tijd te nemen en te vertragen uit de actiemodus komen. Dit is zeker niet altijd makkelijk als Raad. Je tijd is schaars en de agenda vol met alles wat moet. Juist dan is het belangrijk om niet alleen te bespreken wat meetbaar en objectiveerbaar is, maar ook wat onzichtbaar is, wat ongezegd is of wat gevoeld wordt.


Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen en meningen over dit onderwerp. Hoe kijk jij naar de rol van de toezichthouder in de huidige samenleving? Hoe ga jij om met de dilemma's waar je mee te maken krijgt? Hoe blijf jij jezelf ontwikkelen en reflecteren? Laat het me weten in de reacties of stuur me een berichtje.


Avident biedt zelfevaluaties waarbij we niet alleen kijken naar de formele aspecten van toezicht maar ook naar de interacties tussen de Raad, de bestuurder en alle stakeholders. We gaan na wat er ongezegd blijft en waarom en hoe je hier als toezichthouder mee om kunt gaan.


Een zelfevaluatie met Avident is een waardevolle investering. Je krijgt een helder beeld van de sterke punten en verbeterpunten en concrete aanbevelingen om het toezicht verder te optimaliseren.


Wil je meer weten over onze zelfevaluaties?


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page